Ma: 2021.01.27. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Mese a 220 millió darab szájmaszkról
police.hu 2020.04.01. 17:50:00

Zsigeri üzleti érzékenység, embertársaink iránt érzett felelősségérzet vagy a haszonszerzés mindenáron való kiaknázása? Aki járvány idején sok egészségügyi szájmaszkot szeretne vásárolni, tegye. Egy pénzember 220 millió darabot akart venni, üzleti partnere viszont kihasználta volna nagyszabású terveit - ha a zsaruk közbe nem lépnek.Az ipari mennyiségű védőmaszkot megvenni kívánó, venezuelai származású károsult előzetes tárgyalások után Budapest belvárosában várta az állítólagos eladó Hondurasból hazánkba települt megbízottját az üzlet megkötésére. A nagyléptékű adásvétel részleteinek megbeszélése és a tervezett tranzakció így került az V. Kerületi Rendőrkapitányság zsaruinak látókörébe.

- A sértett március 13-án tett bejelentést nálunk, és vázolta: szerinte nem jó irányba mennek egy nagyon sok milliós üzlet dolgai, csalást sejt a háttérben - tájékoztatott Sallai Albert zászlós, nyomozó. - A férfi előadta, hogy egy internetes kereskedési oldalon akadt rá egy hirdetésre, amiben megítélése szerint az egyik hirdető kedvező áron kínált szájmaszkokat. Telefonon felvette vele a kapcsolatot, majd elektronikus levelezés útján megalkudtak 100 millió darab N95 and 3PLX, és 120 millió darab 3M típusú egészségügyi arcmaszk adásvételében, hozzávetőleg 2 millió dollár értékben. A vevő március 3-a és 5-e között több részletben mintegy 100 ezer dollár előleget át is utalt a megadott bankszámlaszámokra, német és lengyel pénzintézetekhez. A fennmaradó összeg kifizetése előtt azonban látni szerette volna az áruját, ezért utazott Magyarországra. Egy Kristóf téri étteremben beszélték meg a találkozót a hirdetés alapján a mennyiséget nyíregyházi üzemében legyártó tulajdonos képviselőjével.

A március 12-i találkozón az eladói részről felbukkanó férfi számára a vendéglátói közeg egyáltalán nem volt idegen környezet. Maga is sűrűn megfordult éttermekben, csakhogy éppenséggel nem csillagászati összegeket érintő bizniszek részeseként. A 35 éves Norlan W. H. ugyanis valójában zöldségpucolóként dolgozott egy pesti pláza éttermének konyháján. Krumplival, vöröshagymával volt napi kapcsolata és érintkezése, egészségügyi gyártókkal, forgalmazókkal és termékekkel azonban semmiféle. Ez utóbbi a találkozás alkalmával nem derült ki. A férfi igyekezett minél hitelesebben eljátszani a kompetens termékmenedzsert, aki ködbe vesző ausztrál főnöke nevében tárgyal. Így belefűzött még egy távoli nációt az ügybe - ismertette az ügy további szálait Sallai Albert zászlós.

- Nem adta olcsón a termékmintát: újabb 27 ezer dollárt kért üzletfelétől. Mint mondta, ennyiért nyitják ki látogatók számára a gyár kapuit. Vagy az üzemlátogatás díját, vagy az addig lerótt összköltségeket azonban már sokallhatta a károsult. Alaposabban utánanézett az állítólagos gyártónak, és meglepő felfedezésre jutott. Talált egy bejegyzett magyar céget, amelynek cégnyilvántartási adatai első ránézésre megegyeztek az előszerződésben leírtakkal, mutatkozott azonban néhány eltérés. Mindez pedig azt jelentette, hogy a venezuelai vevőjelölt egy nem létező gazdasági szereplővel kezdett üzletelni.

- Ekkor szólt nekünk, és tájékoztatott bennünket arról is, hogy még megkérdezésünk előtt egy újabb összejövetelt egyeztetett a másik férfival aznap estére - magyarázta a zászlós. - Kénytelenek voltunk igazodni a kialakult helyzethez: gyors rajtaütést szerveztünk, és értesítettük a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi bevetési osztályát (BBO), és támogatást kértünk az intézkedéshez. A találkozóra tartó Norlan W. H.-t a megjelölt étterem közelében elfogtuk, és előállítottuk rendőrkapitányságunkra, ahol kihallgattuk. Nem volt könnyű dolgunk. A férfi ügyesen próbált manőverezni: amiről feltételezte, hogy nem tagadhatja le, azt elismerte, de teljesen másképp magyarázta a történteket. Hogyne, felvette vele a kapcsolatot a férfi - erről árulkodtak a telefonhívások -, de nem szájmaszkot, hanem veteránautó-flottát akart tőle vásárolni, mivel ő ezek értékesítésében volt jártas. Állítása szerint indultak is volna Kecskemétre, és ő éppen új ruhákat vásárolt a Váci utcában az utazáshoz, amikor lecsaptunk rá. A megtörtént átutalásokról érdemi információt nem tudott adni. Arra hivatkozott, hogy a pénzt egy - alighanem kitalált - ausztrál „nagyfőnök” kezeli. Norlan W. H.-t őrizetbe vettük, és jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk vele szemben eljárást.   

Kétmillió dollár

Ez már olyan összeg, amire a világ bármelyik pontján felkapja a fejét zsaru és bűnöző, befektető és újságíró. Ha az ügylet eredetileg tervezett formájában és méretében meg is hiúsult, a szóban forgó, kicsalni kívánt több mint 600 millió forintos vételárból ténylegesen átutalt 30 millió forintnyi valuta mozgására a hatóságoknak is reagálniuk kellett. A bankok közötti tranzakciók elindultak, és az V. kerületi zsaruk az összeg biztosítása érdekében felvették a kapcsolatot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda erőszakos bűncselekmények elleni osztály nemzetközi egységének munkatársával és a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályával. A nemzetközi adatbázisokban azonosították a számlák tulajdonosait, majd külföldi társszervekkel, köztük az FBI-jal együttműködésben tettek lépéseket a varsói és müncheni bankokba megérkező összegek lefoglalása érdekében.

 
Top cikkek
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat