Ma: 2019.05.24.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Üdülési jogokkal vertek át idős embereket
police.hu 2018.03.13. 20:04:00

Egy jó hallású állampolgár segített a zsaruknak leleplezni azt a bandát, amely tavaly ősztől kezdődően - a Top Hungária Group Kft. nevében - üdülési jogokkal verte át idős áldozatait. Volt olyan nyugdíjas, akit 4 millió forinttal károsítottak meg. Eddig ötvennél is többen tettek feljelentést, és a terézvárosi nyomozók további sértettek jelentkezését várják.A csalók olyan idős embereket kerestek fel telefonon a Top Hungária Group Kft. nevében, akik korábban üdülőhasználati jogot biztosító szerződést kötöttek. Azt ajánlották nekik, hogy cégük szívesen szerez vevőt a jogosultságukra, ha attól szeretnének megválni. Azt is ígérték, ha december végéig nem találnak vásárlót, akkor a kft.-jük maga veszi meg a jogot. Sokan kapva kaptak az ajánlaton. Volt, aki utazás helyett inkább pénzre vágyott, és olyan is, akinek egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy kihasználja az üdülési jog nyújtotta lehetőségeket. Akadt olyan is, aki megözvegyült, és nem szeretett volna egyedül utazni.

- A telefonos beszélgetés után minden esetben egy személyes találkozót tartottak. Ehhez a leendő eladóknak be kellett fáradniuk a cég Vörösmarty utcai irodájába - mondta Takács Dalma hadnagy, a VI. Kerületi Rendőrkapitányság vizsgálója. - Mindannyian egytől egyig arról számoltak be, hogy semmilyen gyanakvásra okot adó körülményt nem tapasztaltak. Az iroda igényesen volt berendezve, az üzletkötők udvariasak voltak. Elmondták, hogy többen közülük külföldi akcentussal beszéltek, és kettejüknek a neve is különleges volt. Egyikük Pierre-ként, másikuk Horváth Rubenként mutatkozott be.

A személyes találkozókon a felek átbeszélték a kondíciókat, majd hamarosan egy szerződést kötöttek, amelyben az idős emberek - ellenérték fejében - lemondtak jogosultságukról. Rögzítették azt is, hogy a kontraktus 2017. december 29-én lép hatályba. Hogy a megbízhatóság látszatát keltsék, az üzletkötők sorszámmal ellátott úgynevezett „utalványokat” állítottak ki. Ezen szerepelt, mennyi pénz fogja majd ütni a sértettek markát december végén. Valójában azonban ezek mindössze fénymásolt papírlapok voltak, laminált borításban. Egy idő után az üzletkötők marketingkiadásokra, ügyvédre, földhivatali bejegyzésre különféle összegeket kezdtek kérni áldozataiktól. Ilyen költségek természetesen sosem merültek fel valójában, de azzal érveltek, hogy ezek mind szükségesek a jogok eladásához. Az idős sértettek, nem szívesen ugyan, de bízva a kedvező végkimenetelben, fizettek. Volt, akitől több millió forintot csaltak ki így. Ráadásul a dolgozók roppant „figyelmesek” voltak. Szívesen elfuvarozták a bankba azt, akinek nehezére esett a járás, hogy a kért összeget mielőbb rendelkezésre tudja bocsátani. Arról is biztosították az időseket, hogy az esedékes fenntartási díjat már nem szükséges befizetni, majd a cég fogja helyettük rendezni azt. Telt-múlt az idő, majd elérkezett a szerződésben rögzített december 29-e, amikor a sértetteknek meg kellett volna kapniuk a pénzüket. Ekkor tört ki a botrány. Mivel az üzletkötők nem jelentkeztek, többen az irodához siettek. Ott szembesültek vele, hogy a cég nyom nélkül elköltözött.

- Folyamatosan érkeztek a bejelentések, hozzánk is és más kapitányságokhoz is - folytatta a hadnagy. - Egyszer vidékről telefonált egy kolléga. Azt mondta, hogy egy idős úr ül előtte, aki rendkívül érdekes dolgot mesélt neki néhány perccel korábban. A férfi elmesélte, hogy ő is áldozatául esett az üdülési jogos csalásnak, de két napja újabb telefonhívást kapott. Egy másik cégtől, egy másik ajánlattal hívták, azonban felismerte a hívó hangját. Biztos volt benne, hogy ugyanez a nő hívta az üdülési joggal kapcsolatos ajánlattal is. Meg is beszélt egy üzleti találkozót vele, azonban oda mi érkeztünk helyette. Így jutottunk el január 30-án a fővárosi M. Ilonához (56). Vallomást tett. Megtudtuk, hogy „Pierre” valójában a fővárosi L. Bálint (35), Horváth Ruben álneve mögött pedig a szintén budapesti Zs. János (28) rejtőzött. Kiderült, hogy a férfiak valójában csak megjátszották azt, hogy akcentussal beszélik a magyart. Azt gondolták, így hitelesebben tudják alakítani a menő üzletemberek szerepét. Eljutottunk a banda többi tagjához is. A fővárosi M. Norbert (31) és M. Márk (32) szintén a cég alkalmazottainak adta ki magát. Zs. Jánost február 6-án látogattuk meg otthonában. Egymillió forintot foglaltunk le tőle. L. Bálintot nem találtuk otthon, ahogyan M. Márkot sem. M. Norbert február 7-én önként sétált be kapitányságunkra, mikor megtudta, hogy előző nap nála jártunk és kihallgattuk a barátnőjét, valamint lefoglaltuk útlevelét, illetve a lakásban talált értékes órákat. Február 21-én ismét ellátogattunk L. Bálint otthonába. Újfent nem volt otthon, de hátrahagyott idézésünkre megjelent kapitányságunkon. A hiányzó láncszemet, azaz M. Márkot továbbra is keressük.

A terézvárosi zsaruk jelenleg azt vizsgálják, hogy az „üzletkötők” honnan tudták, hogy kik azok az idősek, akik üdülési joggal rendelkeznek, azaz csalásuk potenciális célpontjai lehetnek. M. Ilona, Zs. János, M. Norbert és L. Bálint ellen csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. M. Ilona lakhelyelhagyási tilalmát a bíróság február 2-án elrendelte. Zs. János február 9-től házi őrizetben, M. Norbert ugyanettől a naptól előzetes letartóztatásban várja ügyének alakulását. L. Bálint számára lakhelyelhagyási tilalom elrendeléséről hozott határozatot a bíróság február 24-én.

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat