Ma: 2018.05.27. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Rendőrségi hírek, közlemények
„A pénzt nehogy otthon hagyja”: ügyvédekre csaptak le az ügyfélnek álcázott NAV-ellenőrök
hvg.hu 2012.05.24. 8:43:00

A fővárosban ügyvédi praxist folytatók adózási hajlandóságát tették próbára a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai - közölte az adóhatóság.A szúrópróbaszerűen vizsgálat alá vont öt ügyvédnél, illetve ügyvédi irodánál igénybe vett próbaszolgáltatások során az ügyvédek 60 százaléka nem adott nyugtát, holott tőlük joggal várható el, hogy már csak hivatásukra tekintettel is betartsák a jogszabályokat, és ezzel maguk is erősítsék az adózási morált - írta közleményében a NAV.

A NAV kelet-budapesti adóigazgatóságának revizorai az idei évre meghatározott - és ez év februárjában közzétett - ellenőrzési irányokkal összhangban adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés céljából többek között ügyvédi irodák honlapjairól és a tárgykörrel foglalkozó internetes blogokból informálódtak.

Az adatok alapján öt, az adójog területét mélységeiben ismerő fővárosi ügyvéddel személyes konzultációra telefonon időpontot egyeztettek, amelynek során az egyik ügyvéd még figyelmeztette is az inkognitóban lévő ellenőrt, hogy a „pénzt nehogy otthon hagyja!”.

A fővárosi revizorok által előadott, jogi segítséget igénylő kérdés megválaszolása, illetve a felvetett probléma megoldására tett lépések megbeszélését követően az ellenőrzött ügyvédek közül hárman bizonylat nélkül vették át a konzultációs díjat, illetve az ügyintézéshez szükséges előleget. Ezek összege tízezer és egymillió forint között mozgott.

Bár az ellenőrzöttek meglepődtek, amikor a revizorok felfedték kilétüket, de jellemzően elismerték mulasztásukat és együttműködtek az adóhatósággal. Akadt azonban olyan ügyvéd is, aki eljárásjogi hibát próbált keresni az ellenőrök munkájában, sikertelenül. A mulasztáson ért fővárosi ügyvédek a kiszabott bírságon felül bevallásaik utólagos ellenőrzésére is számíthatnak.

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat