Ma: 2019.06.26. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Egykori drognyomozó vezetésével fogtak össze a szülők Nagybátonyban, hogy kiűzzék városukból a kábítószert
Pestisracok.hu 2018.09.19. 7:40:00

Csavarlazítóval lefújt dohány, filléres drogként eladott mérgek — a Mátra alján fekvő Nagybátonyban mindennapos látvány az agresszív, meggörbült testartású fogyasztók látványa. A helyi szülők, élükün a Pestisracok.hu-nak megszólaló Orosz István exzsaru megelégelte az elharapódzó drogproblémát és lépett. Hétvégenként „kommandós” edzéseket tart, maga köré gyűjtve a legsérülékenyebb korosztályba és társadalmi csoportba tartozó gyerkőcöket, emellett a lakosokkal összefogásban nekiláttak a drogdílerek elűzésének is. A szegényebb rétegek által használt szemét-drogok mellett azonban Nagybátonyban a kokain is jelen van, amely egy fiatal, kisgyerekes férfi haláláért is felelős.„Kréta, varázsfű, szennydrogok” - a sajtóbeszámolók alapján budapesti peremkerületek, az 1-es villamos vonala juthat elsőnek eszünkbe a filléres kábulatról, zombimozgású, vagy fényes nappal kapualjakba bedőlő szerhasználókról, nem pedig egy csöndes kisváros a Mátra lábánál. A Nógrád megyei Nagybátonyban mégis az utóbbi években annyira elharapódzott a kábítószerfogyasztás, hogy az egyik helyi díler már az iskola tőszomszédságában álló tömbházban „rendelt”, így a gyerekek az ablakból kitekintve láthatták, ahogy a fogyasztók sorakoznak a napi adagért. 

Ezt elégelték meg a lakosok, szülők, élükön a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetőjével, Orosz Istvánnal, aki bizonyos értelemben maga is „függő”. Volt rendőrként ugyanis a zsaruvér nem kopott ki az ereiből. A dílerek elüldözése és lebuktatása mellett a megelőzést célzó „kommandós” edzéseket tart a legkiszolgáltatottabb korosztálynak. A heti alkalmakon a testedzés mellett a program vezetői mentális segítséget is nyújtanak, és a szülőkkel közösen figyelik a gyerekek fejlődését, tapasztalataikat megosztják egymással. Úgy fogalmazott, „itt nőttem fel, itt élek, ez az én családom gondja is, a szomszédjaim gondja is, annak  a közösségnek a gondja, akikkel  mindennapjainkat együtt éljük”.

Amint azt Orosz István elmondta, nem csak az elszegényedő réteget érinti ez a probléma, hiszen nem véletlen, hogy fényes nappal teperhettek a földre egy helyi kokaindílert a rendőrök egy közkedvelt pizzéria előtt. Mackónadrágjából kötegnyi húszezres került elő. A városkában a drog szedi áldozatait is, az alábbi riportfilmben megszólaló megtört asszony szerint éjszakánként az anyák a gyerekeiket keresik az utcán. Az ő fián azonban már nem lehet segíteni. Egy drogterjesztő banda hálójába került és az életével fizetett érte. A tragédia híre azonban nem jutott túl Nagybátony közigazgatási határain sem, mint az anya elmondta, „ha egy kutyát megkínoznak fő műsoridőbe adják le, itt olyan néma csönd volt, mindenki el volt halkítva, mintha semmi nem történt volna, én szépen eltemettem a fiam, ezek élik világukat”.

Nagybátony felé autózva láttuk, ahogy a 21-es utat bővítik, ha kész lesz, egy óra alatt be lehet jutni majd Budapestre. Más országokban ekkora távolság már külvárosnak számít. Ahogy a nyilatkozók is megerősítik, nem a munkanélküliség hozta magával a drogok megjelenését. Nagybátony maga is inkább csak mintha megtorpant volna a rendszerváltás traumája, a bányászat megszűnése után, de egyáltalán nem züllött el, inkább csak vár. Várja, hogy milyen jövő vár rá. Lakosai felfedezik- e ismét természeti értékeit, kihasználják-e fekvése adta lehetőségeit, vagy a felnövő generáció inkább egy hamis bűvöletbe menekül a Mátra aljának bizonytalan jelene elől.

Mindenesetre bíztató, ahogy a városka legfiatalabbjai közösen és teli torokból azt harsogják, „erős vagyok, büszke vagyok, bátor vagyok”

A Pestisracok.hu riportfilmje megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=aYxbQb3o8Ak&feature=youtu.be

 

További friss információk
Süket, kerekesszékes idős férfit rabolt ki egy érdi cigánykölyök - felborította, kerékpárja hátsó kerekével ütötte
Szabadlábon védekezhet az életveszélyes bántalmazás elkövetője
Közel 4 év elteltével elfogták a mórahalmi ékszerbolt kirablóját
Szilánkosra törték a koponyáját, mert egy másik gazdánál vállalt munkát
Megvert két asszonyt, mert haza akarták vinni az ívócimboráját
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat