Ma: 2019.10.14. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Adathalászok hálójába kerültek a pénzmosás olasz és afgán sértettjei - elítélték a román pénzmosót
Privatkopo.hu 2019.09.09. 12:26:00

A Debreceni Törvényszék 2019. szeptember 9-én előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak a román férfinak az ügyében, aki 2015-ben közreműködött több millió - bűncselekményből származó - forint eredetének az eltitkolásában.D. R. az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte. Dr. Horváth Péter bíró a vádlottat bűnösnek mondta ki üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettében, ezért őt 1 év és 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, Magyarország területéről pedig 5 évre kiutasította.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az 51 éves vádlott 2015-ben saját vállalkozást üzemeltetett Romániában, amely során traktorokat vásárolt és értékesített tovább. Tevékenysége során Londonban megismerkedett egy az eljárás során be nem azonosított személlyel, akinek csak a becenevét tudta és megállapodtak abban, hogy a vádlott céget alapít Magyarországon. A vádlott ingatlanokat akart felvásárolni, majd a felújítást követően haszonnal továbbadni, az ehhez szükséges tőkét pedig az ismeretlen személy bocsátotta volna a rendelkezésére, a haszonból pedig fele-fele arányban részesedtek volna.

A román férfi 2015 szeptemberében megalapította a céget, amelynek tagja és ügyvezetője is lett egyben, a gazdasági társaság nevében pedig két magyarországi pénzintézetnél egy-egy folyószámlát nyitott. A vádlott ezután a folyószámla számait és a céggel kapcsolatos egyéb adatokat is közölte ismerősével. Gazdasági tevékenységet a román férfi végül nem végzett, a céget kizárólag pénzmosásra használta.

Az eljárás ismeretlenek maradtak azok a bűnelkövetők, akik különböző külföldi gazdasági társaságokat tévesztettek meg internetes adathalászattal, amelynek eredményeként az átvert cégek nem a tényleges kedvezményezettek részére, hanem a román vádlott bankszámláira utaltak különböző pénzösszegeket, több mint 37 millió forintot. Az afgán és olasz székhelyű felek bank swift üzenetben csalás bűncselekményre hivatkozva kérték az összegek visszautalást, de az már nem állt rendelkezésre.

A pénzösszegek egy részét a vádlott tudomása szerint az ismerőse külföldi bankszámlákra utalta. A fennmaradó pénzt a román férfi bankkártyával vette fel a bankfiókban és azt Romániában, készpénzben adta át ismerősének.

Valós gazdasági kapcsolat a román férfi cége és az utaló cégek között nem volt, a sértetteket az utalás előtt ismeretlen személyek ejtették tévedésbe és ennek hatására utalták a pénzeket a vádlott bankszámláira. Az 51 éves D. R. közreműködött abban, hogy a bankszámlákról felvett pénzek ismeretlen bűnelkövetőkhöz jussanak.

Az ügyben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult nyomozás.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerős.

További friss információk
Interneten hirdetett különböző termékeket, besöpörte azok vételárát, aztán elérhetetlenné vált a primitív csaló
27 millió forintos csalás vádjával állítják bíróság elé az üzletkötőt
„Görgetéses csalás”: hat és fél év börtön a volt pécsi ügyvédnek
640 millió forintot csaltak ki az örökösöktől - ügyvéd ellen is vádat emeltek
A már elfogott vezetői nélkül is működött az államkassza csapolására szakosodott bűnbanda, a NAV nyomozói újabb csapást mértek rá
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat