Ma: 2020.06.06. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Egy furcsa karrier nyomában: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnökét a kommunista hírszerzés egyik fontos fedőcége közvetítette Algériába, 7 évvel később már az Antall-kormány főtanácsadója volt
Privatkopo.hu 2019.09.11. 6:28:00

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, a Főtaxi és a Bizományi Áruházak (BÁV) tulajdonosa az elmúlt 30 évben kerülte a nyilvánosságot, a sajtó munkatársainak szinte alig szólalt meg. A nagyvállalkozó rendszerváltás előtti életéről csak nagyon keveset lehet tudni, sokak számára úgy tűnhet, mintha Nagy az 1990-es évek elején született volna…A most 67 éves Nagy Elek 1977-ben, az Ion Mincu Építészeti Egyetem Építőművészeti Karán, Bukarestben szerzett diplomát. Az egyetem elvégzése után Besztercén, a Beszterce Megyei Tervező Intézetnél helyezkedett el, és dolgozott építész tervezőként három évig.

A férfi előéletének feltárása során Erdélyben folytatott háttérbeszélgetések alkalmával többször felmerült, hogy „valamilyen kapcsolatban” állhatott a rettegett román titkosszolgálattal, a Securitatéval, de erre utaló konkrét adat az információgyűjtés során nem került a Privatkopo.hu birtokába.

Egy éven belül magyar állampolgársághoz jutott

Nagy 1980-ban lépte át a Magyarországot Romániától elválasztó országhatárt, állítása szerint legálisan, és települt hazánkba.

Alig egy év múlva, 1981-ben már magyar állampolgársággal rendelkezett. Akkoriban a Középület­tervező Vállalat (Közti) alkalmazottjaként, építész tervezőként kereste a kenyerét.

Nem egészen két esztendővel később, 1983-ban újabb lépcsőfok következett Nagy Elek karrierjében: a Középület­tervező Vállalat algériai irodájánál kapott feladatot, ahová TESCO Külkereskedelmi Vállalat (korábbi nevén Nemzetközi Műszaki-Tudományos Együttműködési Iroda) közvetítésével került. A Privatkopo.hu megkeresésére Nagy azt közölte, hogy „a KÖZTI-nél volt egy jelentkezési rendszer, sokan dolgoztak így kint, a nyelvtudás előnyt jelentett”. (A férfi a román és a magyar nyelven kívül franciául, angolul és németül beszél - a szerk.)

A kommunista hírszerés bástyája

A TESCO Külkereskedelmi Vállalat, amelynek közvetítésével Nagy Elek 1983-ban Algériába érkezett, a kommunista hírszerzés egyik fontos bástyájaként működött, hírszerzési szempontból ez a vállalat jelentette a legjelentősebb behatolási lehetőséget az afrikai országokba. Mivel ez a cég intézte a nemzetközi munkaközvetítést, a belügy és a katonai hírszerzés biztos fedéssel tudott a TESCO-n keresztül ügynököket telepíteni külföldre, elsősorban a fejlődő államokba. Kivételes helyzeténél fogva a vállalat szoros állambiztonsági felügyelet alatt működött, közvetlen ellenőrzését az 1970-es évek elejétől Derzsi Sándor a BM III/I-11. Osztály alosztályvezetője látta el, szigorúan titkos állományú tisztként. Derzsi a Fogadási és Kiküldetési Főosztály vezetőjeként és kereskedelmi igazgatóként dolgozott.

Alább egy részlet az 1970-es és az 1980-as években külföldre telepített, közel 1500 fedőnevet tartalmazó „titkos megbízottak” állambiztonsági nyilvántartásából.


Gazdasági tapasztalat nélkül lett a kormány gazdasági főtanácsadója

A Privatkopo.hu információja szerint - ellentétben a médiában korábban megjelentekkel, miszerint Nagy egy titkos katonai objektum építésének műszaki ellenőre volt - építész művezetőként dolgozott az algériai katonai sportlétesítményi intézménynél egy sportkomplexum építésénél, valamint az ottani állami lakásberuházó vállalatnál is közreműködött egy többlakásos társasház kivitelezési munkálataiban. Nagy Elek a bűnügyi portál értesülését megerősítette.

A Romániából áttelepült férfi 1986-ban, 3 évnyi algériai tartózkodást követően hazatért és a KÖZTI Vállalatnál folytatta munkáját - egészen 1989-ig.

„Ahogy az élet ment előre, éreztem, nem biztos, hogy én vagyok a világ legzseniálisabb építésze” - ezt már 2014-ben, egy erdélyi rendezvényen nyilatkozta Nagy Elek.

https://www.youtube.com/watch?v=3w6gEfJNd_g

A nagy ugrás 1990-ben történt az akkor már kezdő vállalkozóként a szabadpiacon próbálkozó férfi életében. Matolcsy György (a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke) javaslatára az Antall-kormány gazdasági főtanácsadója lett.

Alig 12 év építész tervező gyakorlattal, és 7 év  magyarországi tartózkodással a háta mögött.

 

További friss információk
Két nap alatt négy tagját fogták el az „unokázós” bandának a BRFK nyomozói
17 éves fiú rejtőzött a „kihívó női képek” mögött: szexéhes férfiaktól csalta ki a személyes adataikat, amelyekkel aztán drága mobiltelefonokat rendelt
Súlyosabb büntetést indítványozott az ügyészség az adócsalóknak
Börtönből követett el telefonos csalásokat egy „uncsizó” rab
Ügyvédi segítséggel semmizték ki az idős jánoshalmai férfit
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat