Ma: 2020.11.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
700 millió forintos költségvetési csalással gyanúsítják a szójás bűnszervezet tagjait
Privatkopo.hu 2020.10.17. 11:04:00

A Fejér Megyei Főügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványt tett azon bűnszervezet három tagjának a letartóztatására, valamint egy tagjának a bűnügyi felügyeletére, amely fiktív számlák felhasználásával a számlázási láncolatban résztvevő gazdasági társaságok ügyvezetőinek a közreműködésével az egyik gyanúsított által képviselt cég általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentette, és azzal az állami költségvetésnek közel 700 millió forint vagyoni hátrányt okozott.A nyomozás adatai szerint a szójatermék kereskedelmével foglalkozó gazdasági társaság képviselőjeként 2018 májusától az egyik gyanúsított két fia és stróman személyek közreműködésével hamis tartalmú számlák könyvelésben való szerepeltetésével, valótlan tartalmú adóbevallásokkal a cég áfa fizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentette. A számlázási láncolat háromszintű volt. A fiktív számlázással a gyanúsított által képviselt cég jelentős piaci árelőnyhöz jutott. A gazdasági társaság által befogadott fiktív számlák alapján jogosulatlanul levont általános forgalmi adó összege 2018 júniusától 2020 augusztusáig összesen közel 700 millió forintot tett ki.

A valótlan tartalmú adóbevallások folytatólagos benyújtása a cég képviselőjéhez köthető, míg fiai, valamint a számlázási láncolat tagjai a bűncselekmény elkövetéséhez segítséget nyújtottak.

A bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, amely 5 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés, alaposan lehet tartani a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől, valamint attól, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve az elkövetés folyamatos, huzamos idejű voltára figyelemmel a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a három gyanúsított letartóztatását, illetve egy terhelt bűnügyi felügyeletét elrendelte, a letartóztatás ellen a terheltek és a védő fellebbezett, míg a bűnügyi felügyelet elrendelésére vonatkozó döntés végleges.

További friss információk
Bűnügyi őrizetben a tamási csaló
Csaló diákmunkás
Nem jutottak el a címzettekhez a pénzküldemények, mert a postás zsebre tette azokat
Jutaléknak álcázott milliókból vagyonosodó cégvezetőkkel szemben emeltek vádat
Tanmese naiv nőknek: közel 700 ezer forintot csalt ki áldozatától a „szerelmes” férfi
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat