Ma: 2021.01.17. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Ügyvédek is részt vettek az országos méretű cégtemető működtetésében
Privatkopo.hu 2020.03.25. 10:00:00

A Heves Megyei Főügyészség tizenhárom személy - köztük két ügyvéd - ellen emelt vádat azért, mert valamennyien közreműködtek összesen 50 magyarországi vállalkozás fiktív adásvételében. Az ügy egyes vádlottjai ellen ugyanilyen, vagy hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is több büntetőeljárás indult, amelyek egy része mostanra jogerősen, az elkövetők felelősségre vonásával befejeződött.A főügyészség vádirata ötvenkét vádpontban részletezi a nyomozás során beszerzett bizonyítékokkal igazolt tényállást. E szerint az ügy elsőrendű vádlottja volt az ötletgazda, akinek irányításával a bűncselekmény-sorozat megvalósult. Két vádlott elsődlegesen a szervezésben vett részt, öten fiktív vevőként a nevüket adták a jellemzően a két megvádolt ügyvéd által lebonyolított hamis adásvételekhez. Az ügy három vádlottja olyan korábbi cégtulajdonos, aki nemcsak eladta a vállalkozását, de abból előzőleg jogellenesen különböző vagyoni értékeket is kivett a maga számára.

Az elsőrendű vádlott volt az, aki a vádbeli időszakban, 2009 és 2013 között - mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő-kölcsönzésbe kezdett volna - köz-, illetőleg szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott, amely tevékenysége során újsághirdetésekben keresett megvételre „adóssággal terhelt” vállalkozásokat, bárhol az országban. A jelentkezők számára azután olyan vevőket közvetített, akik hajlandóak voltak a csődbe ment cégeket pénzért a nevükre venni, illetve megszervezte az adásvételhez szükséges okiratok ügyvédi előkészítését. Látszólagos vevőként olyan embereket kerestetett meg, akik anyagi nehézségekkel küzdöttek, ezért néhány tízezer forint ellenében aláírták a cégátruházáshoz szükséges iratokat. Később azonban - a felszámolási, vagy kényszertörlési eljárások megindításáig - egyáltalán nem vettek részt a vállalkozások további működtetésében, azoknak csupán névleg voltak vezető tisztségviselői.

Mindezért a szervező 150 000 és 300 000 forint közötti összeget kért az eladóktól, amiből ügyletenként 50 000 forintot fizetett a munkájuk során jogszabályellenesen eljáró ügyvédeknek, és 10-30 000 forintot az új „cégtulajdonosoknak”.

A főügyészség többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a tizenhárom terheltet, valamint - ezzel halmazatban - nagyobb, illetve jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével is az érintett korábbi cégvezetőket.

A letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott és az egyik eljáró ügyvéd esetében az ügyészség végrehajtandó, további négy vádlott esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. Hét vádlottal szemben a vádhatóság pénzbüntetést indítványozott, és többek esetében indítványt tett arra is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket a cégvezetéstől.

További friss információk
Csaba és Barbara az „unokázásban” látta a szebb jövőt - tévedtek
Rejtett kamera, telefonlehallgatás, titkosszolgálati megfigyelés, névtelen bejelentési vonal - így fogják ellenőrizni az orvosokat
Henrietta, Gyula és a taxis - milliós összegekben „unokáztak”, de egyszer csak „felkapták” őket a zsaruk
Internetes csalás: elfogták a bűncselekmény-sorozat elkövetésével gyanúsított 23 éves nőt
Okmányirodai ügyintéző megvesztegetése útján juttattak unión kívüli személyeket magyar útlevélhez
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat