Ma: 2020.03.23. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Összedőlt az „unokázós” piramis
Privatkopo.hu 2020.01.28. 13:28:00

Az elmúlt években az időskorú emberek megtévesztésére a csalásokra szerveződött bűnözői körök új módszert kezdtek alkalmazni, amely a köznyelvben „unokázós csalás” néven terjedt el. Budapest rendőrfőkapitánya az ezzel a módszerrel elkövetett csalások felderítésére 2018 novemberében felállított egy kifejezetten az „unokázós” bűncselekmények felderítésére specializált csoportot. A nyomozók több hónapos felderítő és nyomozómunkát követően a napokban befejezték egy szervezetten elkövetett csalássorozat ügyének vizsgálatát és a keletkezett iratokat megküldik az illetékes ügyészségnek.A bűnszervezet tagjai a nyomozás adatai szerint 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől csaltak ki összesen több mint 43 millió forintot, valamint ékszereket. Az áldozatokat a csalók általában telefonkönyvből véletlenszerűen választották ki.  

A csalók az idősek megtévesztésére minden esetben ugyanazt a sémát alkalmazták: a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel egy angliai telefonszámról, aki a beszélgetés során az időskorúak unokájának, rokonának adta ki magát. A telefonáló azt állította, hogy balesetet okozott és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. A pénz sürgősségére több verziót is kitaláltak a csalók: volt, amikor az álrokon arra hivatkozott, hogy egy drága autót tört össze és a kár azonnali kifizetésével nem indul ellene rendőrségi eljárás, de volt olyan eset is, amikor azt mondta a hívó, hogy meg fogják verni, és nem engedik el addig a helyszínről, amíg az okozott kár összegét nem fizeti ki. 

Az álrokonok a közvetlen találkozásokat úgy kerülték el, hogy meggyőzték a sértetteket, hogy ők maguk nem tudnak a pénzért, esetleg ékszerekért elmenni, hanem egy ismerősüket küldik el érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, akik a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, akik a pénz elosztották, illetve eljuttatták a szervezet irányítóinak. A nyomozók a futárokat több esetben a bűncselekmény elkövetése közben fogták el, amikor a pénzért mentek.

Az eljárás során a nyomozók a szervezet tagjait azonosították, akik között több esetben rokoni kapcsolat is igazolható volt, illetve a tagok között két fiatalkorú elkövető is szerepet játszott a csalásokban.

A szervezet tagjai közül az eljárás során 18 főt hallgattak ki gyanúsítottként; összesen 33 rendbeli bűnszervezetben elkövetett csalás, 9 rendbeli bűnszervezetben elkövetett pénzmosás, 11 rendbeli csalás, 2 rendbeli bűnszövetségben elkövetett csalás kísérlet, 1 rendbeli csalás kísérlet, valamint 1 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetése miatt.

A nyomozók a szervezet tagjaitól az elfogások során 8 580 540 forintot foglaltak le, így a kicsalt összegeket több sértettnek is vissza tudták adni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztályának „unokázós” nyomozócsoportja a bűnszervezet öt tagját, N. Csabát, L. Mária Ilonát, H. Ernőt, H. Marinát és B. Ferencet jelenleg is elfogatóparancs alapján körözi.?

További friss információk
Koronavírus elleni vakcinát próbált eladni egy siófoki péküzem tulajdonosának, kattant a bilincs Zsuzsa csuklóján
560 millió forint áfát csalt el a használt autókkal kereskedő házaspár
Több mint száz embert csapott be egy 19 éves nyíradonyi férfi
4 év fogházbüntetésre ítélték a volt rendőr dandártábornokot
Harmadfokon végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz a fellebbviteli ügyészség a Szeviép-ügy vádlottjaira
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat