Ma: 2020.07.06. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a sikkasztó főmuzeológust
Privatkopo.hu 2020.01.28. 14:30:00

30 millió forint értékben lopott műtárgyakat a Magyar Nemzeti Múzeumból 2016 és 2017 ősze között egy 64 éves, egykori főmuzeológus, amiért a keddi előkészítő ülésen a bíróság első fokon, nem jogerősen 2 év - 4 évre felfüggesztett - börtönbüntetésre és 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.A volt főmuzeológus 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből az említett időszakban. A műtárgyak 20. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek 18. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A muzeológus ezeket eladta egy Budapest VII. kerületi régiségboltban, amivel legalább 3,1 millió forintot keresett.

Az ellopott műtárgyakat - egy kisplasztika kivételével - a rendőrség megtalálta és házkutatások során lefoglalta, majd visszaszolgáltatta a múzeumnak.

A bíróság kedden a bűncselekményt beismerő muzeológust bűnösnek mondta ki, és helyt adott a polgári jogi igénynek, valamint több mint két és fél millió forint vagyonelkobzást is elrendelt. 

Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozatát - a törvény által biztosított lehetőséggel élve - három munkanapon belül teszi meg.

További friss információk
Bántalmazta, fenyegette édesanyját, mert nem kapott pénzt tőle
Pénzváltás ürügyével rabolt ki egy 15 éves fiút
Életét vesztette a kórházban a pécsváradi nő, akit a férje fojtogatott - az elkövetőt letartóztatták
Vascsővel bántalmazta és forró vízzel leöntötte édesanyját
„Megölöm a családom”: késsel támadt anyja élettársára, de végül saját magát sebesítette meg egy 41 éves férfi
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat