Ma: 2020.11.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Csopak ellenáll Balatonfüred terjeszkedési törekvésének: a kisközség beintett a „nagy” Bókának
Privatkopo.hu 2020.10.01. 14:54:00

A Privatkopo.hu értesülése szerint Csopak község Önkormányzatának képviselőtestülete 2020. szeptember 30-i ülésén elutasította azt az előterjesztést, amely szerint a település a Kerekedi-öbölnél elterülő, összesen több mint 60 ezer négyzetméteres, magántulajdonban álló telkekből mintegy 5400 négyzetméternyi területet a szomszéd város, Balatonfürednek adott volna át, és ennek megfelelően módosították volna Balatonfüred közigazgatási határát - Csopak terhére. Az úgynevezett területrendezést a füredi polgármester, dr. Bóka István kezdeményezte. A városvezető ezzel a lépéssel egy hosszú évek óta fennálló, szabálytalan állapotot kívánt „törvényesíteni”.A Kerekedi-öböl Csopak és Balatonfüred között húzódik. Az öböl közelében elterülő - jelenleg „szántó” besorolás - lankás gyepterület az északi part egyik legnagyobb, még valamennyire érintetlen partszakasza. Itt található a Kerekedi utca, amelynek nyugati oldala Balatonfüredhez tartozik közigazgatásilag, az attól mintegy 4 méterre lévő keleti oldal viszont már Csopak. Az utóbbi oldalon terülnek el azok a magánkézben lévő telkek, amelyekből a füredi polgármester szeretett volna összesen mintegy 5400 négyzetméternyi részt „lecsippenteni”, és a városhoz csatolni.

A füredi oldalon takaros nyaralókat láthatnak az arra sétálók (és továbbiak építése van folyamatban). Az ingatlanok tulajdonosai - teljesen szabálytalanul - „csentek” némi területet az utca rovására, ugyanis az utcafronti kerítéseket több méterrel a tényleges telekhatáron túl helyezték el. Ennek aztán az lett a következménye, hogy a füredi oldalon álló nyaralók tulajdonosai (és vendégeik) az utca csopaki oldalán lévő, üres telkeken hajtottak végig autóikkal. A terület gazdája néhány éve megunta ezt - valamint azt, hogy ismeretlenek építési törmelékeket és szemetet szállítottak a földjeire - és lekerítette a telkeit. Ekkor derült fény a turpisságra: az utca füredi oldalán álló nyaralók tulajdonosai a telekhatárokon túlterjeszkedtek.  Ennek következményeként az utca „beszűkült”, a gépkocsik nem férnek el egymás mellett.

Amíg nem volt kerítés, a csopaki telektulajdonos földjén közlekedtek a füredi nyaralótulajdonosok

Ezt követően a csopaki oldalon lévő, több mint 6 hektárnyi földterület birtokosa kérvényezte a telkek átminősítését, mivel turisztikai célú fejlesztéseket tervez a több évtizede tulajdonát képező ingatlanokon.

2020. június 26-án Csopak község Önkormányzatának képviselőtestülete határozatot hozott, amelyben az állt, hogy „a területet érintő beépítési hatástanulmány tartalmát a képviselő-testület megismerte és az alapján támogatja az ingatlanok rekreációs-turisztikai célú hasznosítását”.

Alig egy hónappal később, 2020. július 22-én újabb határozat született a Kerekedi-öböl menti telkekkel összefüggésben. „Csopak község Önkormányzatának képviselő-testülete a tervezett beruházás érdekében az ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja.”

Ekkor lépett akcióba az „Összefogás a Balatonért” nevet viselő egyesület, amely aláírásgyűjtésbe kezdett, demonstrációt szervezett, valamint levelekkel bombázta az illetékes hivatalokat és hatóságokat annak érdekében, hogy megakadályozza a fejlesztést. Azt a fejlesztést, amellyel összefüggésben a civil szervezet társelnöke az InfoRádiónak így fogalmazott: „pontosan nem tudjuk, csak feltétezéseink vannak arról, hogy a csopaki Kerekedi-öbölben milyen jellegű beruházást tervez a magántulajdonos”.

Az egyesületről egyébként nem sok mindent lehet tudni, így például azt sem, miből finanszírozzák működésüket, milyen pénzügyi forrásokból fedezik kiadásaikat. A szervezetnek nincs honlapja, a két társelnök nem a Balatonnál, hanem Budapesten él. A hírek szerint egyiküknek politikai kötődése is van: a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval (DK) áll kapcsolatban.

Dr. Bóka István dörzsölt ember hírében áll, aki nem szereti, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan ő azt elképzeli

Balatonfüred polgármestere, a fideszes dr. Bóka István nem szólalt meg az ügyben. „Rafinált ember a Pista, nem áll bele olyan ügyekbe, amelyek esetleg presztízsveszteséggel járhatnak a számára, szeret másokat maga előtt tolni. Simán el tudom képzelni akár azt is róla, hogy ő rakta a tüzet a háttérben a Kerekedi-öböl közelében tervezett fejlesztés megtorpedózása érdekében” - közölte egy, a városvezetőt jól ismerő füredi lakos, aki hozzátette: Bóka nehezen viseli, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogy ő akarja. A Privatkopo.hu-nak többen is azt mondták Balatonfüreden, hogy a polgármester nem riad vissza diktatórikus eszközök bevetésétől sem céljai elérése érdekében, és ezt egyre többen nem nézik jó szemmel. „Ma már egyre kevésbé hajlandó kompromisszumra, csak az ő akarata számít, és ez már olyan mértéket ölt, ami szavazatokban mérhető károkat okozhat a Fidesznek” - jegyezte meg egyikük.

A balatonfüredi képviselőtestület számára is készült előterjesztés

A Kerekedi-öböl mentén tervezett turisztikai fejlesztés ellen direktben nem emelte fel a szavát Balatonfüred első embere, viszont a Balaton Fejlesztési Tanács (BTF) elnökeként július elején interjút adott a Veol.hu-nak, amelyben kijelentette: „A fürediek érdeke, hogy a Füred és Csopak közti zöldterületet, a Kerekedi-öblöt megőrizzék.” Megjegyezte még, hogy „célszerű csökkenteni a beépíthetőséget, és növelni a zöldterületeket”. Meglepő dolog ilyet hallani attól a polgármestertől, aki 18 éve egy olyan város élén áll, amely a Balaton talán legbeépítettebb helysége, és amelynek területén talán a legkevesebb zöldterületet találni. Azt elfelejtette megemlíteni dr. Bóka, hogy a terület, amelynek „megőrzése a fürediek érdeke”, nem közösségi tér, hanem magánterület. Amely egyébként nem „Füred és Csopak közti”, a polgármester rosszul fogalmazott, amikor ezt mondta, hanem Csopak közigazgatási határán belül fekvő terület.

A kerítéseket annyira „kicsempészték” a nyaralótulajdonosok, hogy a villanyoszlopok a kertekbe kerültek

Nézzük, mi áll dr. Bóka területszerzési törekvése mögött! A fentebb említett mintegy 5400 négyzetméternyi, jelenleg Csopakhoz tartozó telekrészre azért lenne szüksége a füredi polgármesternek, hogy kiszélesíthesse a Kerekedi utcát, amely most valóban keskeny. Mégpedig azért keskeny, mert az utca balatonfüredi oldalán álló nyaralók tulajdonosai, teljesen szabálytalanul, több méterrel „kitolták” a telkek utcafronti kerítéseit. A dr. Bóka vezette füredi önkormányzat hosszú éveken keresztül szemet hunyt (ezt teszi jelenleg is) a szabálytalanságok felett, nem szólította fel az érintett nyaralótulajdonosokat a törvényes állapot helyreállítására.

A Kerekedi-öböl balatonfüredi része gyakorlatilag beépült, útszabályozás van folyamatban a két település közigazgatási határán, a csopaki területek olyan üdülőházas szektorral, lakófunkcióval (akár hotel vagy apartmanház) beépíthető övezettel és különleges sportcélra hasznosítható területekkel szomszédosak, amelyek Füredhez tartoznak. Ezeken a területeken fejlesztésekkel számol a balatonfüredi önkormányzat, amelyekhez viszont megfelelő szélességű utak szükségesek.

Balatonfüreden határozati javaslatot is készítettek - feleslegesen

Dr. Bóka nem akart konfrontálódni az érintett füredi nyaralótulajdonosokkal, akiknek területlopásához statisztált az általa vezetett önkormányzat, ezért azt találta ki, hogy a csopaki oldalon lévő, magántulajdont képező telkekből csatoljanak Balatonfüredhez egy több száz méter hosszú, kb. 10 méter széles sávot, amely lehetővé tenné a balatonfüredi fejlesztési területekhez vezető utca kiszélesítését.

A füredi városvezető tehát egyrészt azért kardoskodik, hogy a csopaki zöldterületet „megőrizzék”, azon ne történjen fejlesztés (azzal együtt munkahelyteremtés, önkormányzati adóbevétel-növekedés), másrészt viszont elcsatolna a szomszéd községtől egy részt ebből a területből azért, hogy - Balatonfüreden fejleszthessenek.

Csopak egyelőre ellenáll a nyomásnak.

(folytatjuk)

További friss információk
6 év fegyházbüntetésre ítélték a brazil kokainfutárt
Kényszertörölték a Dózsa György úti gázoló vendéglátós vállalkozását: Molnár éveken át nem készített mérleget, „némi” adótartozást is felhalmozott
Kiskorú lány sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés miatt tartóztattak le egy 34 éves - férfiként nyilvántartott - patkányt
Könnyen ment a könnyen jött pénz Páriban: elúszott az önkormányzat 500 milliójának több mint háromnegyede, felelős nincs
Megszegte a kijárási korlátozást és leszorította a rendőröket az útról, ráadásul jogosítvány nélkül, ittasan vezetett
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat