Ma: 2019.03.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Felfüggesztették a nyomozást Demszky volt bizalmasának Balin található luxusvillaparkja ügyében
Pestisracok.hu 2018.03.06. 8:29:00

Felfüggesztette Demszky Gábor volt főpolgármester egykori bizalmasa, Mesterházy Ernő Balin található luxusvillaparkja ügyében folytatott nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - értesült a PestiSrácok.hu. Úgy tudjuk, a nyomozás magyarországi szálát már befejezték, de az eljárás azért akadt meg, mert az ügyészség jogsegélykérelemmel fordult egy külföldi (feltételezhetően az indonéz) hatósághoz, amelytől, ha bizonyító erejű adatokat kapnak a magyar szervek, végre a gyanúsítások is megtörténhetnek. A Privatkopo.hu korábban több alkalommal foglalkozott Mesterházy külföldi „ingatlanportfóliójával”.Február 19-én felfüggesztette Demszky Gábor egykori bizalmasa, Mesterházy Ernő Balin található luxusvillaparkja ügyében folytatott nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t Costopulos Orestis, a főügyészség helyettes szóvivője, aki hozzátette, az ügyben emellett jogsegélykérelemmel fordultak egy külföldi hatóság felé. A szóvivő többet nem mondott, ám úgy tudjuk, az eljárást azért függesztették fel, mert a nyomozás magyarországi szálát már befejezték, így már csak a külföldi (feltételezhetően az indonéz) szervektől vár bizonyító erejű adatokat a magyar ügyészség, amely után akár a gyanúsítások is megtörténhetnek. A kérdés persze az, mikor, hiszen a külföldi jogsegély rosszabb esetben akár évekkel is elnyújthatja a lassan így is öt éve tartó eljárást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást az ügyben, mivel felkeltette az érdeklődésüket, hogy Demszky egykori jobbkeze a nyaralókomplexumát milyen pénzekből vette. A Privát Kopó még 2014 novemberében írta meg, hogy a villapark Seminyak üdülőparadicsomban található, az „ékszerdobozt” pedig Mesterházy egy olasz üzletembertől vásárolta, még 2009-ben.  A Seminyak üdülőparadicsomban lévő villák egyenként 3-4 szobásak, mindegyikhez úszómedence tartozik. A villapark része egy úgynevezett kiszolgáló főépület, amelyben étterem és bár üzemel, valamint egy szórakoztató ház, billiárdasztalokkal és moziszobával. 

A nyomozás során korábban a NAV több tanút is arról faggatott, hogy tudomásuk szerint Mesterházy milyen pénzből vásárolta a Balin található luxuskomplexumot. Az adóhivatal munkatársait a nyomozás elején az is érdekelte, hogy azokat a fotókat, amelyeket a Mesterházy-ingatlanokról a Privát Kopó közzétett, ki készítette. Korábbi értesüléseink szerint egy a Mesterházy-kört jól ismerő,olyan bizalmi személyről van szó, aki többször is együtt nyaralt a volt főtanácsadóval Balin, és aki feltáró, minden részletre kiterjedő tanúvallomást tett a nyomozóknak. Az ügyet három évvel a vizsgálódás elrendelése után a Legfőbb Ügyészség végül elvette a NAV-tól és a mentelmi joggal védett személyekkel szemben is eljáró Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) bízta meg a nyomozás folytatásával. A felettes ügyészség semmivel nem indokolta a döntését, igaz, ezt nem is kell megtennie, ráadásul a Legfőbb Ügyészség bármikor határozhat úgy, hogy a KNYF-el nyomoztat, nem csak akkor, ha politikushoz vezetnek a szálak.  

A nyomozás során egyébként a feltételezések szerint mesés vagyont összeharácsoló Mesterházyt vagy más személyt még nem sikerült a hatóságnak meggyanúsítania. Ahogy arról sem tud még semmit a nyilvánosság, hogy Mesterházynak honnan volt ennyi pénze az üdülőkomplexum megszerzésére.

Korrupciós pénzek a politikai „elitnek”

Itt érdemes hangsúlyozni, hogy a Privát Kopónak korábban megszólalt egy úgynevezett „táskahordó”, aki név szerint említette Mesterházy Ernőt, aki szerinte korrupciós pénzekből részesülhetett. A férfi állítása szerint a szocialista kormányok idején saját maga pénzzel telerakott táskákat hordott a politikai elit „pénzcsinálóinak” annak érdekében, hogy a Strabag osztrák óriásvállalat tehesse rá a kezét a közbeszerzési eljárásokban meghirdetett építőipari beruházásokra. A pénzhordó elmondása szerint ott volt olyan „érdekegyeztető” megbeszéléseken, amelyen a politika pénzcsinálói, köztük Mesterházy Ernő egyik bizalmi embere arról konzultáltak, hogy milyen arányban részesülnek a vesztegetési pénzekből — írta a bűnügyi portál, hozzátéve, hogy a “táskás ember” tudott olyan, az M6-os autópálya projektjéhez tapadó hárommillió eurós korrupciós pénzről is, amely „kizárólag a balliberális érdekkörök jussa volt”.„táskahordó” a portálnak elmondta, hogy rálátott a 4-es metró beruházásra is, ám ennél a projektnél szerinte hárommillió eurónál lényegesen nagyobb összeg vándorolt bizonyos érdekkörök zsebébe. Szerinte ki volt adva az utasítás, hogy mekkora összegeket kellett beépíteni a projekt kivitelezési árába. 

 

További friss információk
Már hat gyanúsított van az Alstom-metrókocsik ügyében - politikus természetesen nincs közöttük
Elszámoláshamisítás: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Rakamaz volt fideszes polgármesterét
Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a korrupt fideszes politikust
Miért nem jár letöltendő börtönbüntetés egy rendőr megtámadásáért?
Egy kisteherautónyi, Portik Tamás által rögzített hangfelvétel került a nyomozók birtokába: politikai botrány készülődik, nem lehetnek nyugodtak a bűnözők sem
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat