Ma: 2020.07.06. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Rasszista bűncselekmény a vád az újpesti jobbikos képviselőjelölt ellen
Magyar Nemzet 2019.10.01. 8:15:00

Jövő héten, első fokon ítélkezhet a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság Szabó Balázs, a Jobbik újpesti szervezetének alelnöke és vádlott-társai ügyében. A radikális ellenzéki politikus két társával Budapestre látogató tunéziai állampolgárokat vert össze a vád szerint. A gyűlölet-bűncselekmény azonban csak egy Szabó ügyei közül.Jövő héten elsőfokú ítélet születhet a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon Szabó Balázs, a Jobbik újpesti szervezetének alelnöke és vádlott-társai ügyé­ben, ami eredetileg garázdaság miatt indult ellenük, ám az ügyész gyűlölet-bűncselekményre módosította a vádat - tudta meg a Magyar Nemzet.

A vád lényege szerint a hatóságok előtt már ismert radikális politikus és két társa Budapestre látogató tunéziai turistákat vert össze. Információnk szerint az ügy első tárgyalási napján gyűlölet-bűncselekményre módosult a vád.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség eredetileg csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat. A bíróság megállapította, hogy a vád tárgyává tett bűncselekmény csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettének minősülhet. A tárgyaló ügyész a vádirat lényegének ismertetésekor a bűncselekmény minősítését a bíróság vádtól eltérő minősítése szerint terjesztette elő. A büntető törvénykönyv bizonyítottság esetén 2-8 év szabadságvesztésre rendeli büntetni a gyűlölet-bűncselekményt.

Szabó Balázs Újpest 10. számú egyéni választókörzetének jelöltje, egyben települési kompenzációs listás jelöltje a Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik, UPK Újpestiek Közössége szervezetek alkotta ellenzéki összefogásnak.

A radikális politikus szó szerint a párt erős embere, hiszen 2008-ban pénzbüntetésre ítélték, miután egy tüntetésen csoportosan elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak bűntettében bűnösnek találta a bíróság. Szabó már mentesült a büntetés hatálya alól, ám a tunéziaiak megverése miatti eljárás 2018. év végi kezdetén ez még nem szerepelhetett az erkölcsi bizonyítványában, miután az eljáró bírónő ki is mondta, hogy büntetett előéletűnek minősült.

A politikus idén nyáron kikért erkölcsi bizonyítványában már büntetlenként szerepel, azaz mentesült a 2008-as büntetés jogkövetkezményei alól, ezáltal rendelkezik „tiszta” erkölcsi bizonyítvánnyal, ami szükséges a képviselő-jelöltséghez.

A külföldiek megverésének ügyében még nincs jogerős ítélet, mint ahogy egy másik eljárásban sem. A Fidelitas aktivistáinak tavaly áprilisi megverése miatt kezdett vizsgálat nyomozati szakaszát a Budapesti Rendőr-főkapitányság a közelmúltban lezárta, és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal az ügyészségnek továbbította. Szabó és társai az alapos gyanú szerint az országgyűlési választások előtti időben, Budapest XI. kerületében támadták meg és bántalmazták a fiatal aktivistákat.

(Fotó: Magyar Nemzet)

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat