Ma: 2021.01.13. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Nem jogerősen 9 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrökre, majd később megfélemlített két fiatalt
Privatkopo.hu 2021.01.13. 9:50:00

Távmeghallgatás keretében 2021. január 12-én hirdetetett ítéletet a Püspökladányi Járásbíróság annak a még most is csak 28 éves biharnagybajomi vádlottnak az ügyében, aki - ittasan - először saját családtagjaira támadt rá, majd a helyszínre érkező rendőrökre is. A férfit azonban még ennél is több bűncselekmény elkövetése miatt vonták felelősségre.A bíróság a vádlott bűnösségét hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, súlyos testi sértés bűntettének kísérletében, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és rablás bűntettében mondta ki.

A vádlott 2018. augusztus 1-jén, a délutáni órákban, ittas állapotban először saját családtagjaira, majd pedig az általuk értesített rendőrökre támadt. A rendőrök az intézkedés során földre vitték a vádlottat, aki még a megbilincselése során is próbálta az őt lefogva tartó egyenruhásokat megrúgni és magát kiszabadítani. A cselekmény során a szakszerűen intézkedő rendőröknek sérülése nem keletkezett, a testi kényszerrel földre vitt és megbilincselt férfit ezt követően pszichiátriai vizsgálatra mentővel a kórházba szállították.

A vádlott az emiatt vele szemben indult büntetőeljárás ideje alatt azonban újabb, a korábbinál is súlyosabb bűncselekményeket követett el. A 28 éves férfi - ugyancsak ittasan - 2019. október 17-én, a lakóhelyén két, a háza előtt elsétáló 14 és 15 éves püspökladányi kamaszfiút támadott meg, egyiküket minden előzetes szóváltás nélkül már a nyílt utcán tenyérrel és ököllel a fején többször megütött, amelytől a fiatal megszédült, megrogyott és nyolc napon belül gyógyuló sérülése keletkezett.

A védekezni eredménytelenül próbálkozó sértett ruházatát a hátán megragadta, majd bezavarta a házába, mivel őt hibáztatta azért, hogy öccsét aznap elszállították délelőtt a lakásotthonba, ahonnan folyamatos szökésben volt. A sértettel lévő másik fiatal fiú a történteket hatására félelmében először mozdulni sem tudott, majd a felé tartó vádlottól megrémült és menekülőre fogta. Az agresszív vádlott azonban felszólította, hogy jöjjön vissza, majd őt is beküldte a házába, amelynek a fiú a társát is ért bántalmazás hatására eleget tett. Az események itt nem értek véget, mivel a vádlott meglátta a fiú újszerű és márkás sportcipőjét, valamint szabadidőruháját és erőszakosan azt követelte, hogy vegye azokat le, különben „szétüti a fejét”. Az eltulajdonított ruházat helyett a férfi adott a fiúnak egy használt, nagyobb méretű tornacipőt, farmernadrágot és egy koszos pulóvert, hogy felöltözve lépjen ki az utcára. A fiatalok hiába akartak távozni, vádlott rövid ideig ott tartotta őket a házában. Amikor végül elengedte a fiúkat, azzal fenyegette meg őket, ha értesítik a rendőrséget, „akkor ne egy rendőrt küldjetek, hanem 100-at!”. A megfélemlített iskolás fiúk először nem is akartak beszámolni a történtekről szüleiknek, de azok látva az egyik sértett arcán lévő sérülést értesítették a hatóságokat. A helyszínre érkező rendőrök még aznap elfogták az elkövetőt és nála - a mosásban lévő ruhák között - megtalálták az elrabolt holmikat, amelyeket lefoglaltak és visszaadtak a sértettnek.

Az eljárás során a vádlott valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadta, a rablás vonatkozásában azzal védekezett, hogy a sértett eladta neki a ruháit, amiért pénzt is kapott, amit szerinte a fiatalok biztos drogra költöttek, ezért nem mondták el ezt a szüleiknek. A vádlott szerint ennek nem volt köze ahhoz, hogy ő megfélemlítette a fiatalokat. A sértettek következetes és egybehangzó vallomásai, valamint az egyéb bizonyítási eszközök viszont egyértelműen alátámasztották a férfi bűnösségét.

Dr. Szilvási László bíró az ítélet indoklása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott gyakorlatilag a büntethetőségét elérő, azaz tizennégy éves életkorától kezdődően folyamatosan ilyen és ehhez hasonló, erőszakos bűncselekmények miatt került összeütközésbe a törvénnyel. Újabb ugyanilyen bűncselekményét is alig több mint egy évvel korábbi szabadulása után valósította meg, továbbá már 28 évesen erőszakos többszörös visszaesőként minősül.

Erre, valamint a súlyosító körülmények nagy számára tekintettel a bíró, halmazati büntetésül 9 év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és mellékbüntetésként 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte a több mint félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A vádlott a másodfokú eljárás befejeződését is a rácsok mögött várja meg, mert a 2019 októberétől fennálló letartóztatását a bíróság továbbra is fenntartotta, többek között arra is tekintettel, hogy a hozzátartozói sérelmére megvalósított korábbi erőszakos cselekményei miatt még további eljárás is folyamatban van a Debreceni Törvényszéken.

További friss információk
Nem jogerősen 9 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrökre, majd később megfélemlített két fiatalt
Elhunyt nőt találtak Salgótarjánban - halált okozó testi sértés gyanújával indult nyomozás
Életveszélyt okozó testi sértés bűntett gyanúja miatt elrendelték egy 34 éves férfi letartóztatását
Csontozókéssel támadt volt párjára
Rendszeresen bántalmazta, fenyegette szüleit egy szegedi vadnő
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat