Ma: 2020.08.15. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Rendőr a motorosnak: „megtörlek, te köcsög, anyádnak rázd a fejed”
index.hu 2013.09.03. 8:24:00

Sz. Ottó rosszallóan ingatta a fejét, mert egy rendőr vezetés közben telefonált, mire a rendőr utolérte és igazoltatta. Amikor Sz. már az iratait adta, a rendőr rátámadt és megbilincselte, majd a gumibottal elkezdte kicsavarni a kezét. Ezután rálökte a motorháztetőre és közben azt kiabálta, hogy anyádnak rázd a fejed, te köcsög. Mindezt egy közeli étterem teraszáról sokan látták.Rövidnadrágban motorozott hazafelé Sz. Ottó Sopronban szombat este a robogójával. Az előtte haladó rendőrautó sofőrje az ablakon kihajolva telefonált, mikor a piros lámpánál egymás mellé értek, Sz. rosszallóan átnézett a rendőrautóba és ingatta a fejét, magában azt gondolva,  „bezzeg a rendőröknek szabad, amit nekünk nem”. Ezután mindketten továbbhaladtak.

Sz. kissé arrébb megállt a motorjával, nem sokkal később pedig megérkezett a rendőr is, aki a forgalommal szembe hajtott be az utcába, és a gumibotját a kezében tartva szállt ki az autóból. „Igazolja magát!” - mondta a rendőr. Sz. elkezdte elővenni az iratait, amikor nekitámadt és megpróbálta kicsavarni a kezét. Ez a rendőrnek nem sikerült, közben Sz. folyamatosan kérdezgette, hogy mi az oka az igazoltatásnak és a támadásnak.

Mindezt többen is látták, mert a közeli étteremnél, ami előtt az események zajlottak, „csurig volt a terasz”.

„Elkezdte kitörni a kezemet”

„Miután a rendőr megbilincselt, azt mondta, hogy menjek oda a kocsihoz. Itt nekidöntött a kocsinak, és betette a gumibotot a hátrabilincselt kezeim közé, majd elkezdte kitörni a kezemet” - mondta Sz, aki csitítani próbálta a rendőrt, de ezen ő csak még jobban felhúzta magát és Sz-t „minden mocskos szemét trógernek” nevezte.

Az étteremben ülők ekkor felhívták az őrsöt, és a rendőr is beszólt a rádióján, hogy erősítést kér, mert szerinte előállítás közben ellenállásba ütközött.

Ezután a rendőr a motorháztetőre lökte Sz-t, aki ezt saját erős testalkatával magyarázta. Amíg álló helyzetben volt, a rendőr nem tudott neki elég nagy fájdalmat okozni. Sz. még mindig kérdezgette a rendőrt, hogy mi szükség van erre, mire azt a választ kapta, hogy „a tonfával az ellenszegülésedet megtöröm te köcsög, anyádnak rázd a fejed.” Az étteremben tartózkodók megpróbáltak segíteni, erre a rendőr rájuk ordított, hogy ne akadályozzák az intézkedést.

Temperamentumos kolléga

Nem sokkal ezután további rendőrök érkeztek, ekkor lett vége a tortúrának. A kiérkező rendőrök beültették Sz-t az autójukba és bevitték a rendőrségre, ahol Sz. szerint már udvariasan viselkedtek vele. Elmondták, hogy ennek a kollégának nem ez volt az első ilyen ügye, egy másik rendőr pedig azt mondta, a kolléga „temperamentumos”. Az Sz-nek sérülést okozó rendőrt is behozták a rendőrségre, itt Sz. kérte, hogy ne hagyják vele kettesben, mert ha a rendőr „elkezd okoskodni”, Sz biztosan nekimegy, akkor pedig ő lesz az agresszor.

Mikor Sz-t már elvitték a helyszínről, az étteremnél maradók hallották, ahogy a többi rendőr kérdőre vonta a támadó kollégájukat, hogy miért tette ezt. A vendégek annyit hallottak, hogy a rendőrök számonkérő hangon kérdezik, hogy „ezért csináltad ezt?”

Sz. szerint a rendőrök többnyire korrektül álltak az ügyhöz, de például a kérése ellenére nem szondáztatták meg a támadó rendőrt és kérték, hogy ne ez alapján általánosítson a rendőrséggel kapcsolatban.

Fennáll a bűncselekmény gyanúja

Sz. ezután a soproni rendőrségen tett panaszt. Az előzetes vizsgálat eredménye szerint „fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja”, ilyenkor a rendőrségnek át kell adnia az ügyet a helyi nyomozóügyészségnek.

Ezt meg is tették, viszont a gyanú szerint Sz-t bántalmazó rendőr továbbra is dolgozik. Sz. ráadásul a kapitányságról azt hallotta, hogy már ismerik is az ügyészségen, mert korábban volt már bántalmazásos ügye.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint egy ilyen ügyben a rendőrről több ponton is bebizonyosodhat, hogy bűncselekményt követett el. Ha tényleg csak bosszúból igazoltatta Sz-t, akkor az hivatali helyzettel való visszaélés. Ez azért van, mert hiába igaz, hogy bárkit lehet igazoltatni, ezt a jogát a rendőr mégsem használhatja ilyen retorzióra. Tóth szerint egyébként igazoltatás előtt minden rendőrnek be kell mutatkoznia, és el kell mondania, melyik őrsön dolgozik, és mi az azonosító száma. Ezt valójában majdnem sosem teszik meg a rendőrök, pedig elvileg csak éles helyzetben halaszthatnák el, például autós üldözés közben.

Ha bántalmazás is történt, akkor az egy újabb vádpont. Sz. ráadásul azt írja, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, ezzel már a rendőr könnyebb testi sértést követett el. A hivatali helyzettel való visszaélésért a rendőr valószínűleg csak felfüggesztett börtönbüntetést kapna, vagy akár csak pénzbírságot. Ha viszont a bántalmazás és a testi sértés is bebizonyosodik, azért valószínűleg már letöltendő szabadságvesztés jár. A rendőrnek a törvény szerint ilyenkor távoznia kell a rendőrség kötelékéből.

További friss információk
Privatkopo.hu: nyári szünet június 29-től augusztus 30-ig
Nem volt kéznél cigarettapapír, elszívta a forgalmi engedélyt
Vádat emeltek a szerelmes zaklatóval szemben
Helyreigazítás
A cigánybűnözők karmába került milliárdos volt munkatársa: „99 százalék biztonsággal állítom, hogy a meghatalmazásokon szereplő aláírások nem Mészáros Istvántól származnak”
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat