Ma: 2020.06.07. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Bűnügyi információt árult a NAV főhadnagya - súlyosabb büntetést indítványoz az ügyészség
Privatkopo.hu 2020.03.26. 13:49:00

A Debreceni Törvényszék a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt letartóztatott pénzügyőr főhadnagyot  négy év szabadságvesztés ítélte, és a közügyektől is négy év tartamban eltiltotta. A korrupciós bűncselekményben bűnsegéd elkövető társát pedig végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönnel sújtotta.Az ítéleti tényállás szerint a bűnügyi nyomozási feladattal is megbízott pénzügyőrtiszt úgy döntött, hogy egy ilyen eljárása során szerzett lényeges bűnügyi információt áruba bocsát. Bűntársa közreműködésével késedelem nélkül kapcsolatot teremtett a célszeméllyel.  Valótlanul azt állította, hogy az illetővel szemben megindult egy büntetőeljárás. Vállalta, hogy  a hivatali minőségében tudomására jutott bűnügyi információk kiszivárogtatásával, átadásával  segítséget nyújt neki abban, hogy az ellene indult büntetőeljárás során a legkisebb érdeksérelmet szenvedje el. A jogellenes segítségnyújtásért közvetítője útján ötmillió forintot kért. Próbálkozása nem járt sikerrel, mert az érintett személy a  korrupciós ajánlat elől elzárkózott.

Vele szemben egyébként a Nemzeti Adó-és Vámhivatal valójában büntetőeljárást nem indított, így a pénzügyőrtiszt a bűntársa közvetítésével csalárd módon  hamis információt kínálva kísérelt meg pénzhez jutni.

A nyomozó ügyészség a nem jogerős ítélet elleni fellebbezésében a volt nyomozótiszt szabadságvesztés büntetésének és mellékbüntetésének jelentős súlyosítását indítványozta. A vádlott és védője ugyanakkor felmentésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádhatóság jogorvoslatával egyetértésben, a büntetés mértékét sérelmezve fordult indítványával az ítélőtáblához.

A Debreceni Törvényszék álláspontja szerint „bűncselekményt elkövető hivatalos személlyel szemben a törvény szigorának alkalmazása minden esetben indokolt”.

Jelen büntetőügyben azonban a bíróság indokolása e megállapítással ellentétes rendelkezést tartalmaz. A törvény szigorának következetes alkalmazása esetén a szabadságvesztés büntetés középmértékétől való eltérésnek törvényes indoka nincs. Különösen nagy nyomatékkal kell értékelni a hivatali korrupciós jelenségek elszaporodottságát. Magyarországon egyes határmenti megyékben az utóbbi években számos üzletszerűen és szervezetten elkövetett hivatali korrupciós bűncselekmény történt. Ez a jelenség rendkívül veszélyes a társadalomra, hiszen az emberek törvény előtti egyenlőségének alapelvét sérti, emellett a közbizalmat is súlyosan csorbítja.

A fellebbezések alapján a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.

További friss információk
Gumilövedékes fegyverrel lőttek egy miskolci asszonyra - az elkövető egy szolgáltató cég munkatársának adta ki magát
Összeszurkálta volt élettársát, majd a kisgyermeküket a holttest mellett hagyta - sajnos nincs halálbüntetés
Droggal kereskedett egy 46 éves nyírbátori nő, az üzletbe élettársa és 14 éves fia is besegített
Négy testvérből és fiaikból szerveződött emberkereskedő bandát számoltak fel az NNI nyomozói: állami gondozott lányokat kényszerítettek prostitúcióra
Viktor ezt nagyon benézte: drogdíler lakásában kutatást végző rendőröktől akart kábítószert venni
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat