Ma: 2019.03.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Lendületben a Divinus-cégcsoport: palira vett nyaralóvásárlók, részben feketén fizetett alkalmazottak, fiktív kérelmekkel „megtámogatott” jachtkikötő terv
Privatkopo.hu 2018.03.25. 17:36:00

Első osztályúnak hazudott, valójában hamis minőségi tanúsítvánnyal ellátott, Kínából származó, silány minőségű építőipari anyagokat építtetett a debreceni Divinus-cégcsoport egyik társasága a siófoki „Arany Apartmanok” nevű nyaralókomplexum lakásaiba, amelyeket borsos áron, „A+” ingatlanokként  értékesítettek a palira vett vevőknek. De történtek más furcsaságok is a Disznós Zoltán nevével fémjelzett cégegyüttesnél, például költségvetési csalás bűntett gyanúját felvető fekete jövedelem-kifizetések, valamint egy balatoni jachtkikötő engedélyezése érdekében „legyártott” valótlan tartalmú kérelmek. Volt alkalmazottak meséltek a Privatkopo.hu bűnügyi portálnak a Divinus sikereinek hátteréről.A Divinus-csoportot alkotó gazdasági társaságok: Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt,, Divinus Hotel Kft., Glória Ingatlanfejlesztési Kft., Dimoneta Kft., valamint Divinus Yact Club Kft.

Az MNB felfüggesztette a Divinus Alapkezelő tevékenységét

A magyar-svájci állampolgár, Hajdú-Bihar megye leggazdagabb vállalkozói között számon tartott, Debrecen volt fideszes polgármesterével, Kósa Lajossal szoros baráti kapcsolatot ápoló Disznós Zoltán érdekeltségébe tartozó Divinus Zrt. legutóbb - 2017. december közepén - azzal került a média érdeklődésének középpontjába, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a cég kollektív portfóliókezelési, illetve egyes kiegészítő tevékenységeit. A jegybank 10 millió forint bírságot is kiszabott a társaságra és kötelezte a jogszabályszerű működésre, illetve a kezelt befektetési alapok másik - azok kezelésére jogosult - alapkezelőnek történő átadására. Az érintett befektetési alapok befektetőit és befektetésüket az alapok kezelésének átadása nem érinti. A részbeni felfüggesztés az alapok átadásának, illetve a jogszabályszerű működés biztosításának igazolt teljesítéséig tart.

Az intézkedésekre azután került sor, hogy az MNB a hivatalból indított átfogó vizsgálata során megállapította: a Divinus Alapkezelő a kollektív portfóliókezelési tevékenysége során több szempontból nem felelt meg a jelenlegi, valamint a potenciális jövőbeli befektetők védelmét biztosító garanciális jogi előírásoknak. A társaság ugyanis nem működtet megfelelő kockázatkezelési rendszert és nem rendelkezik olyan belső ellenőrzési mechanizmussal, amely biztosítaná, hogy az alapkezelő valamennyi működési területén megfeleljen a döntéseknek és az eljárásoknak. Emellett az alapkezelőnél a jogszabályi kötelezettségeinek ellenőrzésére hivatott állandó és hatékony megfelelőségi funkciót sem alakították ki. Az MNB azt is megállapította, hogy a Divinus Alapkezelő nem dokumentálta a befektetési alapok kezelése során hozott befektetési döntéseit, megakadályozva ezzel azok utólagos jegybanki ellenőrizhetőségét.

„Álmai nyaralója” silány minőségű, kínai építési anyagokból

Visszásságok azonban nem csak az debreceni alapkezelőnél, hanem a hatályos cégnyilvántartás szerint Disznós két lánya - a 26 éves Szigeti Eszter és a 22 éves Szigeti Virág - tulajdonában álló, budapesti székhelyű Glória Ingatlanfejlesztési Kft-nél is történhettek az elmúlt években. Ezekről a társaság több egykori alkalmazottja tájékoztatta a Privatkopo.hu bűnügyi portált.

A rossz hírű Quaestor-cégcsoport egyik volt vezetője, Kéri Attila által irányított vállalkozás több kivitelezéséhez - például siófoki Aranypart Apartmanok - Kínából szereztek be silány minőségű építési anyagokat, szanitereket, szerelvényeket, WPC burkolatokat, amelyek minősége messze elmarad az Európai Uniós előírásoktól. „A fürdőszobai termékek esetében öröm volt, ha azok az „A+” kategóriásként értékesített ingatlanok átadásáig kibírták” - magyarázta a bűnügyi portál egyik forrása. „A WPC burkolatok vonatkozásában sem az összetétel, sem a beépítés nem elfogadható módon és minőségben történt. A termékek nem rendelkeznek valós minőségi bizonyítvánnyal. Ezt a problémát a vezetők úgy oldották meg, hogy a gyenge minőségű kínai anyagokhoz a debreceni Diego áruház biztosított valótlan tartalmú minőségi tanúsítványokat, becsapva ezzel az ingatlanok vásárlóit. Egy hölgy két apartmant is vásárolt a siófoki Aranyparton, és számos minőségi kifogása merült fel azokkal kapcsolatban, ezért több millió forintos kártérítési pert indított a céggel szemben. Úgy gondolom, érdekes adalék lehet mindehhez, hogy az Aranypart Apartmanok kivitelezési dokumentációi - állítólag - úgymond elvesztek. Véletlen lehet ez?”

Fiktív kérelmek a jachtkikötő engedélyeztetése érdekében

A siófok-szabadifürdői Aranypart szabadstrandon 99 férőhelyes magánjachtkikötőt épített volna a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt, ám a 2017 végén lezárult előzetes engedélyeztetési eljárás végén, negyedik nekifutásra sem kapta meg az engedélyt a befektető a kikötő építésére. A határozatból kiderül, hogy táj- és természetvédelmi szempontból a tevékenység környezetvédelmi engedélyezését kizáró ok merült fel, így a tevékenység kérelem szerinti megvalósítására engedély nem adható. A probléma ezzel elsősorban az, hogy az értékesíteni kívánt apartmanokat is úgy hirdették, hogy „olyan kikötő, ahol hajójával saját ingatlana előtt köthet ki, nem sok van”.

„A siófoki jachtkikötő engedélyeztetését már több eljárásban elutasította az illetékes szakhatóság. Azonban mivel az ottani lakásokat úgy adták el magasabb áron, hogy lesz kikötő, ezért Disznós Zoltán minden követ megmozgat azért, hogy megvalósuljon a terv” - mondta a bűnügyi portálnak egy másik volt Glória-dolgozó. „Állítólag utasításba adta, hogy az alkalmazottakkal írassanak alá egy kérelmet, amely szerint ott van lakásuk és kérik a szakhatóságtól, hogy a jachtkikötő megvalósulhasson. Több egykori dolgozótól tudom, hogy a kérelmeket már úgy tették eléjük aláírásra, hogy azok minden személyes adatukat tartalmazták, amiket a munkaszerződésükből másoltak ki, így a dokumentumok csak aláírásra vártak. Tehát az egyik társaság a cégcsoporton belül átadott személyes adatokat egy másik cégnek, úgy, hogy ahhoz a munkavállalók hozzájárulását nem kérték. Tudtommal a fiktív kérelem aláírását megtagadók közül ma már senki nem dolgozik a cégnél. Azok, akik eleget tettek az „elvárásnak” és aláírták a papírt, nem rendelkeztek ingatlannal az Aranypart Apartmanokban. Hogyan is telt volna a hivatalos fizetésükből Balaton-parti luxuslakásra?”

A jövedelem mintegy felét feketén fizették ki az alkalmazottaknak

Ha már fizetések… A volt alkalmazottak egybehangzóan állították: a munkabérük egy része a bejelentett összegnek megfelelően, átutalással érkezett a bankszámlájukra, a másik részét viszont az adóhivatal elől eltitkolt módon, a közterhek megfizetése nélkül, feketén, borítékban kapták kézhez - átvételi elismervény aláírása nélkül. Ez - állításuk szerint - hosszú évekig így működött a kft-nél. „Minden hónap harmadika körül volt a hivatalos fizetés, a fekete pénzeket 2-3 nappal később kaptuk, egy ideig T. Zsuzsannától, később Disznós lányától, Szigeti Esztertől. A bérek nem voltak egyformák, átlagban a bejelentett bruttó bér nettó részének a dupláját vihették ténylegesen haza a munkavállalók, de olyanok is voltak, akik a munkaszerződésben szereplő pénz másfélszeresét kapták” - leplezte le a költségvetési csalás gyanúját felvető jövedelem-kifizetési trükköt az egyik forrás. „Példaként: egy tervező 170-180 ezer forintra volt bejelentve, aminek a nettója 120 ezer forint körül van. Azonban a valóságban hazavitt bér 250 ezer forint volt, egyeseknél ez az összeg akár a 300 ezret is elérhette. Volt egy csoport, amely tagjainak a jövedelme ettől eltért. Az értékesítőkről és a szerződésekkel foglalkozó jogászokról van szó. Ők már a zsebbe „kipótolt” fizetésük felett jutalékot is kaptak minden eladott lakás után - szintén feketén. A zsebembe rejtett minidiktafonnal két alkalommal is rögzítettem a feketepénzek kifizetése közben folytatott beszélgetéseket, amelyek egyértelműen bizonyítják a csalást.”

Épülő budapesti lakópark - aggályokkal

A volt alkalmazottak elmondása szerint a Glória Ingatlanfejlesztési Kft. kivitelezésében, a Budatest XIII. kerület Röppentyű utca és Frangepán utca sarkán épülő 324 lakásos társasházzal (Divinus Lakópark) összefüggésben komoly tervezési problémák merültek fel, több statikai módosításra is sor került. A statikai tervek elkészítésével a Muszasi Kft-t bízták meg. „Tudomásom szerint a kivitelezés olyan statikai problémákkal kerül megvalósításra, amelyek a ház úgynevezett állékonyságát veszélyeztethetik” - magyarázta a Privatkopo.hu egyik informátora. „Az egyik alsóbb szinten tervezett pillér például nem esik egy vonalba a felette lévő emeletek pilléreinek vonalával, azaz a magasabban elhelyezett pillérek nem pillérre támaszkodnak, hanem a „levegőben állnak”. A pillérek tengelyei között kb. 1 méter különbség lehet. De vannak további tervezési hibák is. Mindenesetre a lakópark épül…”

Disznós megmutatja: bontási határozat és 25 milliós bírság

A szabálytalanságok nem csak a Divivinus-cégek gazdasági és kivitelezési tevékenységét, hanem a cégcsoport fejének „privátszféráját” is belengték. Disznós Zoltán Pilismaróton, a Duna partján kezdett nívós családi ház építésébe. A Privatkopo.hu értesülése szerint a sátortetősnek tervezett ingatlan alapterületének 300 négyzetméter alattinak kellett volna lennie, valamint a terület feltöltését tekintve a megadott határon belül kellett volna maradni. Az építési engedélyhez benyújtott tervek nem véglegesek voltak. Az építési engedélyt a szakhatóság kiadta, azonban a kivitelezés nem a benyújtott tervek alapján kezdődött meg. Ellenőrzés során több szabálytalanságot tárt fel az építési hatóság, emiatt az építkezést le kellett állítani, és több millió forintos bírságot is kiszabtak. Centiméterek helyett méterekkel töltötték fel a területet, sátortető helyett lapos tetőt kapott az ingatlan, amelynek alapterülete bőven meghaladta a tervben szereplő 300 négyzetmétert. A határozat ellen fellebbezést nyújtottak be, amelynek következményeként - másodfokon - 25 millió forintra emelték a bírság összegét és az épület bontását rendelték el.

„A ház építésének leállításában koncepciós dolgokat vélt felfedezni Disznós, aki az építési hatóság és a betonforgalmazó között keresett „összeesküvésre” utaló jeleket. Hétköznapi hozzáállás volt a részéről, hogy nem a szabályok megsértésében látta a problémák okát, hanem abban, hogy az egész világ ki akar tolni vele - de majd ő megmutatja. Így lett 25 milliós bírság és bontási határozat Disznós egyik „majd én megmutatom nekik” elképzeléséből” - jegyezte meg az egyik volt munkavállaló.

Csak külső tanácsadó?

A Privatkopo.hu megkeresésére Disznós Zoltán a következő tájékoztatást adta: Nem vagyok sem a Glória Kft. tulajdonosa, sem a cégcsoport egyéb cégeinek a tulajdonosa. Külső szakértőként, tanácsadóként veszek részt a munkában, tehát még alkalmazotti munkaviszony sem köt a cégcsoporthoz.”

További friss információk
Jön! Így csalnak a Taxify-autókat üzemeltető cégek
Törvénysértő volt Bíró Ica ingatlanának elárverezése
Már a törvényszékek is a devizahitelesek mellé álltak: nem engedik elárvereztetni az adósok ingatlanjait
„Kit érdekel ma Magyarországon három ártatlan, szenvedő kisgyerek???”
Közérdekű munkára ítéltek egy miskolci férfit, aki gyereklányokról nézett pornóvideókat
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat