Ma: 2020.06.27. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Mutyisztán: először a Főtaxira, másfél hónappal később már a 6x6 Taxira formálták az MTVA közbeszerzési pályázatát
Privatkopo.hu 2019.09.23. 14:58:00

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2019. július 2. napján jelentette meg a „Fuvarszervezési szolgáltatás/taxiszolgáltatás” elnevezésű, két évre szóló, nettó 500 millió forint értékű tenderfelhívását, amelyben tárgyalásos eljárásban döntenek a legalkalmasabb ajánlattevőről, ugyanakkor a pályázat kiírója fenntartotta magának a jogot, hogy tárgyalások mellőzése nélkül is eredményt hirdethessen. A kiírást e jogi ellentmondás miatt megtámadta az egyik gazdasági szereplő, amely azt kérte, hogy „az Ajánlatkérő vonja vissza a közvetlen részvételi felhívását, mivel más módon megítélése szerint a jogsértés nem orvosolható”. Az MTVA pedig döntött: augusztus 9-én érvénytelenítette a közbeszerzési tendert, és erről tájékoztatott minden érintettet. Kilenc nappal később újabb pályázati felhívást tettek közzé, az abban szereplő kritériumokat több ponton megváltoztatták az előzőhöz képest. Iparági források szerint míg az első „versenyeztetést” gyakorlatilag a Nagy Elek érdekkörébe tartozó Főtaxira, a másodikat már a 6x6 Taxira formálva írták ki. Vajon mi változott a két felhívás közzététele között eltelt mintegy másfél hónapban?Az első, 2019. július 2-án megjelentetett pályázat értékelési szempontja között az szerepelt, hogy az elvárt  rendelkezésre álló taxislétszám minimum 400 fő, maximum 1500 fő”. A Főtaxi sofőrlétszáma alig valamivel kevesebb, mint a pályázatban meghatározott maximum.

„Rendelkezésre álló tisztán elektromos hajtású (gyári adatok alapján egy töltéssel legalább 250 km hatótávolságú) taxik száma minimum 0 db, maximum 10 db.” A Főtaxi éppen 10 darab elektromos hajtású taxi gépkocsival rendelkezik. „A fenntartható működés és a környezet védelme iránt elkötelezett cégként arra törekszünk, hogy növeljük a flottánkon belül a hibrid és elektromos autók arányát, ami érdekében idén év elején elindítottuk Elektromobilitási Programunkat. Ennek részeként tíz új, a sofőrjeink által bérelhető Nissan Leafet állítottunk forgalomba, és további elektromos autók vásárlását is tervezzük. (Angyal Zsolt, a Főtaxi vezérigazgatója, forrás: Főtaxi.hu)

„Rendelkezésre álló saját üzemeltetésű, legalább 40 kW töltőteljesítményű egyenáramú gyorstöltő biztosítása maximum 5 db.” A taxis cégek közül egyedül a Főtaxi rendelkezik egyenáramú gyorstöltőkkel. „Májusban három új elektromos töltőállomást is létesítettünk a Liszt Ferenc Repülőtéren, így taxis partnereink immár négy, néhány hónapon belül pedig már öt Főtaxis elektromos töltőállomást is használhatnak.” (Angyal Zsolt, a Főtaxi vezérigazgatója, forrás: Főtaxi.hu)

Fazonigazítás

Augusztus elején aztán - a budapesti taxispiac egyik jelentős szereplője panaszának helyt adva - az MTVA visszavonta a pályázati kiírást, és másfél héttel később újat jelentetett meg, amely több ponton eltér az előzőtől.

Az alkalmasság minimumkövetelményei között már csak „legalább 400 darab személygépkocsit” említ a tender: „Alkalmatlan az Ajánlattevő műszaki és szakmai szempontból, amennyiben a szolgáltatás teljesítéséhez nem áll rendelkezésére, illetőleg nem diszponál (szerződés útján rendelkezik/irányítani képes) legalább 400 db személygépkocsi felett”. Az autók darabszámára vonatkozó korábbi plafon (maximum 1500 db.), amellyel annak lehetőségét zárták ki, hogy a nagyobb taxis társaságok összefogva, konzorciumba tömörülve induljanak a Főtaxival szemben (ugyanis abban az esetben a taxi gépkocsik összeadódó darabszáma meghaladta volna az 1500-at), kikerült a dokumentumból.

„A szolgáltatási körbe bevonásra kerülő, a szerződéskötés időpontjában rendelkezésre álló tisztán elektromos hajtású taxik száma: minimum 0 db, maximum 3 db.” A júliusi kiírásban még 10 darab szerepelt maximumként. A 6x6 Taxi nem rendelkezik 3 darabnál több elektromos hajtású gépkocsival.

Teljesen kihagyták az új, augusztus közepén közzétett pályázat értékelési szempontjai közül az egyenáramú gyorstöltőkre vonatkozó kitételt. Amint azt már említettük: ilyen eszközei a taxi társaságok közül kizárólag a Főtaxinak vannak.

Az új pályázat a 6x6 Taxi elszámolási rendszerére van kiírva” - mondta a Privatkopo.hu-nak a taxispiacot jól ismerő, évtizedek óta a szakmában tevékenykedő forrás. „Arról, hogy mi történhetett az első, majd a második közbeszerzési pályázat kiírása között eltelt másfél hónapban, mindenki azt gondol, amit akar…” - jegyezte meg sejtelmesen.

A jelek szerint a 6x6 Taxi „érdekérvényesítési ereje” nagyobb a Főtaxiénál.

.

További friss információk
Nem volt kéznél cigarettapapír, elszívta a forgalmi engedélyt
Vádat emeltek a szerelmes zaklatóval szemben
Helyreigazítás
A cigánybűnözők karmába került milliárdos volt munkatársa: „99 százalék biztonsággal állítom, hogy a meghatalmazásokon szereplő aláírások nem Mészáros Istvántól származnak”
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat