Ma: 2018.10.23. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Külföldön akarta lejáratni Pintér Sándor belügyminisztert - egy év szabadságvesztésre ítélték Jakubinyit
Magyar Idők 2018.06.06. 11:56:00

Lassan felgöngyölíti a magyar igaz­ságszolgáltatás Jakubinyi Róbert zűrös ügyeit. Az alapítványi botrányból ismert férfit kedden egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság vesztegetés bűntette miatt. Az elsőfokú ítélet szerint a titkosszolgálati kapcsolatokkal bíró vádlott külföldön akarta lejáratni Pintér Sándor belügyminisztert. Adócsalás, sikkasztás és csempészet is van még a rovásán.Újabb ítélettel gyarapodott Jakubinyi Róbert bűnügyi lajstroma, miután kedden egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB). Az elsőfokú ítélet szerint bűnös bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntettében, amit egyebek mellett okiratok is bizonyítanak - írja a Magyar Idők. Az Egymásért - Egy-másért Alapítvány botrányának egyik főszereplője a vád szerint arra próbálta rábírni Tanyi György védőjét, hogy az ügyvéd vegye rá védencét: szökjön meg a házi őrizetéből, vegye le a nyomkövetőt a lábáról.

Ezután Pintér Sándorral kapcsolatos állítólagos dokumentumokat vigyen ki külföldre azért, hogy a sajtóban lejárassa a belügyminisztert. Az időközben Lakatos Csaba hajtó elleni merénylet miatt 11 év fegyházat kapott Tanyi és védője provokációtól tartva azonnal feljelentést tett. Jakubinyi tagadta a vádakat, szerinte az ügyvédnő valamit félreérthetett a találkozójukon. Hozzátette: az igaz, hogy szívesen látott volna a jelenlegi belügyminisztert lejárató iratokat, mondta is, hogy ha Tanyiéknak van ilyen, tudna rá vevőt szerezni.

A férfit már a nyolcvanas években elítélték egy, a titkosszolgálatokhoz is kötődő betörőbanda orgazdájaként. Ez a banda volt a kriminalisták szerint a magyarországi szervezett bűnözés melegágya, a társaságot a Presztízs fedőnevű akcióban számolták fel. A tagok közül sokan - mint például az Energol Rt. volt vezetői - bukkantak fel a kilencvenes években az olajbűnözésben.

A titkosszolgálati kapcsolatok a rendszerváltást követően is működtek, hiszen Jakubinyi Róbertet tavaly október 19-én első fokon négy évre ítélte a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa Galambos Lajos, a Gyurcsány-kormány polgári elhárításának volt főigazgatója és Gyarmati György, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt osztályvezetője megvesztegetése miatt. Galambost ezért, valamint államtitoksértésért ötéves szabadságvesztéssel, továbbá 150 millió forint vagyonelkobzással sújtották, Gyarmati vesztegetésért három évet kapott, és százmillió forint vagyonelkobzásra ítélték. A minősített, tehát titkos ügyről sajtóhírek szerint annyi tudható, hogy az a botrányos Egymásért, Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódik.

A PestiSrácok.hu írta meg: az egykori közhasznú szervezet a legmagasabb rangú titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett évekig. Az ötlet Jakubinyi Róbert fejében fogant meg, de az alapítvánnyal összefüggő hálózat nem működhetett volna a polgári elhárítás akkori vezetőinek jóváhagyása és a nagypolitika tudta nélkül. Jakubinyi szolgálataiért cserébe - úgy tudni - azt kérte a titkosszolgálati vezetőktől, hogy simítsák el a büntetőügyeit, s ebben az NBH vezetői állítólag partnerek voltak.

Jakubinyit adócsalással, sikkasztással, csempészéssel vádolják a harmadik, még zajló ügyében. A vád szerint társaival együtt 2005 augusztusa­ és 2007 februárja között 59 esetben a belföldi forgalomba bocsátott ázsiai importáruk után nem fizették meg a közterheket, több mint egymilliárd forinttal rövidítve meg a költségvetést. Jakubinyit azzal is vádolják, hogy az ő utasítására az alapítvány házipénztárából csaknem egymilliárd forintot vettek ki, ám a pénzt nem az alapítvány, hanem a saját céljaira fordította. A per részben zárt ajtók mögött folyik, mivel szóba kerül a titkosszolgálati vezetőkkel való kapcsolat és megvesztegetésük is.

További friss információk
Életveszélyt okozó testi sértéssel gyanúsítanak egy 16 éves „Erős Pistát”
Kifosztás, új pszichoaktív anyaggal visszaélés és kábítószer birtoklása gyanújával indult nyomozás két „navajonki” ellen
Enyhébb felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapítottak meg a Dózsa György úti gázoló ügyében
Pénzt követelt, kést rántott
Brutálisan bántalmaztak egy férfit Tatabányán
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat