Ma: 2020.07.02. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
A Fidesz vezetői 2011 óta tudtak az ezermilliárdos adócsalásokról
atv.hu 2013.11.28. 13:48:00

A Fidesz vezetői 2011 óta tudtak az ezermilliárdos adócsalásokról, sőt, tudomása szerint a párt frakciója is tárgyalta egyszer az ügyet, azonban azóta sem történt érdemi változás - ezt állította az áfacsalások ügyét kiteregető egykori adóellenőr a parlament költségvetési bizottságának albizottsága előtt. Horváth András szerint az ebben a rendszerben keletkezett pénzek leginkább Hollandiában és Svájcban kötnek ki.Meglehetősen csekély képviselői érdeklődés, ám annál nagyobb médiaérdeklődés fogadta Horváth András egykori adóellenőrt a parlamenti bizottság előtt. A Fidesz ugyanis már korábban jelezte, nem megy el az ülésre. „A NAV volt alkalmazottja nagyon súlyos bűncselekményekkel gyanúsít. Ennek az ügynek nem egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt van a helye, hanem ennek az ügynek, ahol bűncselekményekkel gyanúsít meg embereket, cégeket, az ügyészségen van a helye” - vélekedett Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

A fideszesek távolléte miatt határozatképtelen bizottság így csak meghallgatta a volt adóellenőrt. Az egykori revizor bizonyítékokat is vitt az ülésre.

„Itt vannak nálam ebben a dossziéban azok az adatok, amelyek alátámasztják, hogy a gabonakereskedelmi területeken milyen szervezethálózat működött, hogy húzták le 2011-es évben 29 milliárd forinttal a költségvetést, kik a céges szereplők ebben” - mondta Horváth András, a NAV volt munkatársa.

Több szektor több száz cége érintett az évenként 1000 milliárdosra rúgó áfa-csalási ügyekben - mondta a revizor. A vélekedéssel ellentétben azonban nem csak külföldi multicégek, hanem Horváth szerint nagy hazai vállalatok is érintettek.

Horváth az albizottság előtt azt mondta 2007-től alakult ki a nagy értékű adócsalások „védelmi rendszere”, amikor az adóhatóságot átszervezték és olyan emberek kerültek magas vezetői posztokba, akik „a másik oldalról érkeztek” és akik „gyenge, szakmaiatlan” embereket hoztak. Szerinte ezen emberek mögött olyan oligarchák állnak, akik érvényesíteni tudják az akaratukat bármely kormányon. A volt adóellenőr azt mondta évek óta folyamatosan próbálta a kormánypártok vezetői felé jelezni a problémákat.

„Akkor még nem is tudtam róla, de még előttem szintén kilépett egy kollega ilyen szintű problémákkal a Fidesz legmagasabb szintű vezetői felé. Varga Mihály is tudott a dolgokról, már korábban, mint ahogy én jeleztem, sőt több parlamenti képviselő is tudott róla. Én úgy tudom, hogy a Fidesz képviselőcsoportja is foglalkozott ezzel egyik ülésén, 2011 tavaszán” - mondta Horváth András.

A Rogán Antallal való találkozó után néhány multinál rendkívüli ellenőrzések indultak, kiemelkedő következmények nélkül - idézte fel az egyetlen eredményt a volt revizor, aki szerint az ügyészségnek, vagy az ÁSZ-nak kellene vizsgálni az ügyet.

Ahogy az Együtt-PM politikusai és aktivistái szerint is, akik erről szóló lapokat ragasztottak az ÁSZ épületére. Az időközben az épületből kijövő szóvivő erre úgy válaszolt: egy képviselőtől már érkezett erre vonatkozó felkérés, úgyhogy elindítják a vizsgálatot.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat